Skip to main content
Λαμπρές ιδέες. Ποιοτικές κατασκευές. Καλώς ορίσατε στο site μας!
Λαμπρές ιδέες. Ποιοτικές κατασκευές. Καλώς ορίσατε στο site μας!
είδη κεραμιδιών

Κεραμίδια: Είδη – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Έαν αποφασίσατε να καλύψετε τη στέγη σας με το δημοφιλέστερο υλικό – τα κεραμίδια -, θα πρέπει να λάβετε υπ’όψιν ποιο είδος είναι το κατάλληλο για το δικό σας ακίνητο, καθώς υπάρχουν πολλοί τύποι και η επιλογή τους εξαρτάται αφενός από την κατασκευή του ακινήτου, αφετέρου από τις καιρικές συνθήκες, που χαρακτηρίζουν την ευρύτερη περιοχή.

Λίγα λόγια για το «βασιλιά της στέγης», το κεραμίδι

Επιλέγοντας κεραμίδι είναι χρήσιμο να σας αναφέρουμε ότι πρόκειται για ένα υλικό, απίθανα ανθεκτικό, το οποίο χρησιμοποιούσαν άρδην οι αρχαίοι Έλληνες. Μάλιστα, όπως μας αναφέρει το 1952 ο πρώτος καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ρωμαίος (1874-1966), στο σύγγραμά του «ΑΡΧΑΙΑ ΚΕΡΑΜΙΔΙΑ» (πηγή: ΑΠΘ), «οί κεραμώσεις των αρχαίων ναών είναι έργα τέχνης μεγάλα καί ισότιμα προς κάθε άλλο κατόρθωμα Ελληνικό είτε στις συνολικές απόψεις στα μέρη, τον κίονα, τις κιονοστοιχείες, το θριχάς και το αέτωμα. Η προσπάθεια ήταν παντού η ίδια, το εξωτερικό μέγεθος των μερών και του συνόλου να γίνη με κάθε εύλογον τρόπο εσωτερικό και πνευματικό».

-Χαρακτηριστικά κεραμιδιού-

  • Ανθεκτικότητα.
  • Μόνωση.
  • Χαμηλό κόστος συντήρησης και επισκευής.

-Πλεονεκτήματα κεραμιδιού-

  • Διασφαλίζει υγιές περιβάλλον διαβίωσης.
  • Εξοικονομεί ενέργεια.
  • Δεν είναι εύφλεκτο.
  • Προάγει την υψηλή αισθητική.
  • Παραδίδεται σε ελάχιστο χρόνο. Συνεπώς, η ολοκλήρωση του έργου είναι ταχύτερη.

Είδη

-Βυζαντινά-
Ουσιαστικά θεωρείται απόγονος του αρχαίου κεραμιδιού και έως σήμερα κοσμεί κατά κόρον κατοικίες, ναούς και αριστουργηματικούς τρούλους.
Καταλληλότητα: Ενδείκνυται για κάθε τύπο ακινήτου, είτε σε αστικές είτε σε ορεινές περιοχές. Είτε σε πεδινές, αλλά και παραθαλάσσιες. Σημειώνεται ότι, προς αποφυγή βάρους (λάσπης) στις ενώσεις, αλλά και συνολικά στον ξύλινο – υψηλών προδιαγραφών – σκελετό που στηρίζει τη στέγη, διατίθενται βιδωτά βυζαντινά κεραμίδια.

-Ρωμαϊκά-
Ουσιαστικά πρόκειται για την εξέλιξη του βυζαντινού τύπου κεραμιδιών.
Καταλληλότητα: Ενδείκνυται για κάθε τύπο ακινήτου, είτε σε αστικές είτε σε ορεινές περιοχές. Είτε σε πεδινές, αλλά και παραθαλάσσιες. Σημειώνεται ότι, διαθέτουν εξαιρετική ικανότητα εκβολής των ομβρίων υδάτων.

-Τσιμεντένια κεραμίδια-
Κατασκευασμένα από ελαφρύ μπετόν, με σκοπό να αντέχουν παγετούς και χαμηλές θερμοκρασίες (έως και -50ο C.
Καταλληλότητα: Ενδείκνυται για ακίνητα, όπου η περιοχή φημίζεται για «κακοχειμωνιά», καθώς προσφέρουν ισχυρή μόνωση στο ακίνητο. Με τα τσιμεντένια κεραμίδια δεν υπάρχει φόβος να προκληθεί στη στέγη πιθανή ρωγμή ή φθορά λόγω χιονιά.

-Πλαστικά κεραμίδια-
Ουσιαστικά πρόκειται για θερμοπλαστικό διπλό ρωμαϊκό κεραμίδι, σαφώς ελαφρύτερο από το βυζαντινό και το ρωμαϊκό. Διαθέτει απεριόριστη αντοχή, διατηρεί την πλαστικότητά του -ακόμη και σε ακραίες, για την Ελλάδα-, θερμοκρασίες (-40o έως +50o C), προσφέροντας παράλληλα 6 φορές καλύτερη υγρομόνωση – στεγανότητα, από όλα τα κεραμίδια της αγοράς.
Καταλληλότητα: Ενδείκνυται για κάθε τύπο ακινήτου, είτε σε αστικές είτε σε ορεινές περιοχές. Είτε σε πεδινές, αλλά και παραθαλάσσιες. Σημειώνεται ότι, το πλαστικό κεραμίδι έχει υψηλή τιμή αγοράς.

-Ασφαλτικά κεραμίδια-
Πρόκεται για μία προσιτή λύση, που διασφαλίζει ταυτόχρονα ωραία εμφάνιση του ακινήτου, αντοχή, και κυρίως περιορίζει το βάρος της κατασκευής.
Καταλληλότητα: Ενδείκνυται για κάθε τύπο ακινήτου και σε οποιοδήποτε μορφή στέγης, καθώς είναι έυκαμπτο με διάρκεια ζωής περίπου 10-15 έτη. Η ελάχιστη κλίση που μπορεί να τοποθετηθεί, χωρίς να προκαλεί προβλήματα στεγανότητας, είναι περίπου 20%. Σημειώνεται ότι, το ασφαλτικό κεραμίδι «τραβάει τη ζέστη», η οποία εκπέμπεται στους εσωτερικούς χώρους. Για το λόγο αυτό, προτείνονται ανοιχτές αποχρώσεις.

-Μεταλλικά κεραμίδια-
Τα μεταλλικα κεραμιδια έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, είναι ανθεκτικά με μικρό βάρος, διαθέτουν αντοχή σε θερμοκρασίες -40ο+50οc. Κατασκευάζονται από ατσάλι και στις 2 πλευρές με ενα ειδικό κράμα πάνω σε αυτά, ώστε να μπεί ψηφίδα με ακρυλική στρώση.

© Σταύρος Λαγογένης, all rights reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδων Web Builders.