Ενεργειακή Στέγη
Μέχρι σήμερα η κατασκευή μιας κεραμοσκεπής – ξύλινης στέγης γινόταν ως εξής:
Τοποθετούνταν ο σκελετός και επάνω στο σκελετό το πέτσωμα. Στην συνέχεια όλοι οι τεχνικοί και εργολάβοι χρησιμοποιούσαν πηχάκια καρφωμένα πάνω στις τεγίδες του σκελετού, έτσι ώστε στο επόμενο βήμα να απλωθεί η υδατοστεγανωτική μεμβράνη (ασφαλτόπανο, τα παλαιότερα χρόνια) για τη προστασία της κατασκευής από εισροές νερού.
Επάνω από τη μεμβράνη αυτή και στη συνέχεια καρφώνονται συγκεκριμένα καδρόνια, ανά κάποια διαστήματα, ώστε πάνω σε αυτά τα καδρόνια να τοποθετηθούν τα κεραμίδια της στέγης. Ταυτόχρονα ανάμεσα στα καδρόνια χρησιμοποιείτε μόνωση (μόνωση εννοούμε κάποια φύλλα, πάνελ σε διάφορα πάχη αναλόγως τις απαιτήσεις θερμομόνωσης του κτηρίου και της στέγης). Η διαδικασία αυτή γίνεται και ακολουθείται από όλες τις εταιρείες κατασκευής ξύλινων στεγών και κεραμοσκεπών, εμφανή και μη όλα τα χρόνια.
Μελετώντας και σκεπτόμενος τον τρόπο αυτό και εφαρμόζοντας τον και ο ίδιος σε κατασκευές όλα αυτά τα χρόνια, αντιλήφτηκα βάση των εμπειριών μου πολλά ελαττώματα στη διαδικασία αυτή και για τον ιδιοκτήτη, αλλά και για τον κατασκευαστή συνεπώς και για την κατασκευή την ίδια.
Ας ξεκινήσουμε από την αρχή όμως, τοποθετώντας την υδρομονωτική μεμβράνη στη στέγη μας προσπαθούμε να προστατευτούμε την κατασκευή από τυχόν εισροές υδάτων δημιουργώντας, ένα ενιαίο στρώμα προστασίας επάνω από την κατασκευή. Καρφώνοντας μετά τα καδρόνια όμως για στηριχτούνε τα κεραμίδια, ανοίγουμε τόσες πολλές πληγές στην μεμβράνη από κάτω με τις πρόκες ή τις βίδες που θα χρησιμοποιήσουμε για να στηριχτούν αυτά πράγμα απαράδεκτο. Φανταστείτε ότι για 100 τετραγωνικά στέγη χρησιμοποιούμε τουλάχιστον 100 πρόκες ή βίδες για την στήριξη των καδρονιών πληγώνοντας 100 φορές την υδρομόνωση μας. Είναι σίγουρο και ο χρόνος έχει δείξει πως το νερό είναι απρόβλεπτο και εισχωρεί από παντού ακόμα και από την πιο μικρή τρύπα οπουδήποτε βρει διαφυγή. Τα καρφιά και οι βίδες αυτές σκουριάζουν με τα χρόνια και τις βροχές, συνεπώς σαπίζουν τα καδρόνια και στην συνέχεια τα βασικά ξύλα τις κατασκευής. Ακόμα και όταν η ζημιά δεν είναι εμφανής από το κάτω μέρος της κατασκευής είναι σίγουρο πως εσωτερικά υπάρχει πρόβλημα εισροής.
Ανάμεσα από αυτά τα καδρόνια τοποθετείται απαραίτητα θερμομόνωση κομμένη για να καλύπτει τα κενά ανάμεσα από αυτά σε όλη την επιφάνεια της στέγης. Ακόμα ένα τραγικό λάθος, πως γίνεται να έχουμε σωστή θερμομόνωση, εφόσον υπάρχει θερμοδιακοπή από τα καδρόνια αν τακτά διαστήματα της στέγης. Είναι σαν να χρησιμοποιούμε διπλά τζάμια σε ένα παράθυρο σπιτιού αλλά να μην έχουμε βάλει λάστιχα ανάμεσα. Δημιουργούνται τεράστιες απώλειες και στην ουσία δεν πετυχαίνουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Όλα τα παραπάνω είναι βασικά και εξαιρετικά σημαντικά προβλήματα εάν θέλεις να πετύχεις μια άριστα υδρομονωμένη, αλλά και θερμομονωμένη ξύλινη στέγη ή κεραμοσκεπή.
Σκεπτόμενος όλα αυτά τα προβλήματα και έχοντας τα αντιμετωπίσει στο πέρασμα των χρόνων σε πάρα πολλές κατασκευές μου, ανταγωνιστών και γνωστών μου σκέφτηκα ένα νέο επαναστατικό τρόπο κατασκευής ξύλινων στεγών και κεραμοσκεπών για να λυθούν όλα τα παραπάνω προβλήματα και επιπρόσθετα μείωσα τον χρόνο κατασκευής πάρα πολύ, βοηθώντας και τον κατασκευαστή στην όλη διαδικασία.
Σκέφτηκα και εφάρμοσα τον εξής τρόπο, πλέον επάνω από την υδατοστεγανωτική μεμβράνη καταργείται η τοποθέτηση των καδρονιών και τοποθετείται η θερμομόνωση σε οποιοδήποτε πάχος επιβάλει η μελέτη της κατασκευής, η οποία, δε θερμομόνωση έχει παράλληλα στην επιφάνεια της τραβηγμένα μικρά λούκια – κυνισιές, ώστε σε αυτές τις κινισιές να αγκιστρωθούν τα “ποδαράκια” από τα κεραμίδια κατά την τοποθέτηση. Τα φύλλα της θερμομόνωσης πλέκουν ανά μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης και έτσι δημιουργείται ένα εξωτερικό ενιαίο κέλυφος επάνω από τη στέγη.
Έτσι δεν πληγώνεται η υδατοστεγανή μεμβράνη ή ότι άλλο χρησιμοποιηθεί από κάτω για υγρομόνωση, διότι δεν υπάρχουν πια καδρόνια με καρφιά ή βίδες καρφωμένα σε όλη την επιφάνεια της. Το κέλυφος αυτό που σχηματίζεται βοηθάει ώστε το σπίτι να είναι 100% θερμομονωμένο και χωρίς απώλειες.
Με αυτόν τον τρόπο κατασκευής μιας στέγης, η δουλεία μας γίνεται 100% πιο αποτελεσματική λόγω μη τρυπήματος της μεμβράνης, αλλά και διότι η θερμομόνωση μας είναι χωρίς θερμοδιακοπή. Ταυτόχρονα ο ίδιος ο τεχνίτης κατασκευαστής που τοποθετεί κατά αυτό τον τρόπο το υλικό αυτό γλυτώνει πάρα πολύ σημαντικό χρόνο από την κατασκευή, καθώς και το είναι πιο ξεκούραστο καθώς η τοποθέτηση καδρονιών όπως γίνεται μέχρι σήμερα εκτός ζημιογόνα για την κατασκευή είναι και επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία. Η ιδέα αυτή της μόνωσης με τις παράλληλα προς την επιφάνεια της κυνισίων για την αγκίστρωση των κεραμιδιών σαν να χρησιμοποιούσαμε καδρόνια, είναι από όλες τις απόψεις πιο ορθή αλλά και πλέον για έμενα αναγκαία για να μπορεί κάποιος να πει ότι έχει επιτύχει άριστο αποτέλεσμα και κατασκευαστική αρτιότητα.